Translate

środa, 1 marca 2017

Insulinooporność i hiperinsulinemia: pizza o niskim indeksie glikemicznym

Hej ❤

Lubicie pizze? Ja bardzo :) Mam insulinooporność i hiperinsulinemię także ciągle kombinuję z różnymi potrawami 🙃
Pizza o niskim indeksie glikemicznym 🌞
Spód:
✔1 szklanka mąki pelnoziarnistej z pełnego przemialu Basia typ 1850
✔pół szklanki mąki orkiszowej Basia typ 1850
✔4g drożdży instant (pół paczki)
✔2 łyżki oliwy z oliwek
✔pół łyżki soli
✔pół łyżki ksylitolu
✔2łyżki ziół prowansalskich
✔150ml ciepłej wody
Sos na spod pizzy:
✔ 3łyżki pure pomidorowego (takie w tubce w Polsce widziałam takie w rossmannie)
✔oregano
✔zioła prowansalskie
✔łyżka oliwy z oliwek
✔sól
✔odrobina wody

W wysokiej misce wymieszać mąki z drożdżami, dodać sól, ksylitol, przyprawy i oliwę. Mieszać łyżką i stopniowo dodawać ciepłą wodę. Następnie użyć rąk do wyrobienia ciasta. Później przez
30 minut ciasto sobie odpoczywa w ciepłym miejscu pod przykryciem a ja przygotowuje składniki, które będą na pizzy 😋
Pizze smaruję sosem pomidorowo ziołowym i nakładam ulubione składniki.
Piekarnik ustawiłam na 220°C i piekłam przez 15 minut, potem zmniejszyłam temperaturę na 75°C przez 5 minut, a później pizza leżała sobie 20 minut w piekarniku, ale generalnie nie musi - mozna ją piec przez 25 minut na 180°C. U mnie tylko termoobieg.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku
jest mi bardzo miło z powodu Twojej obecności na moim blogu, Twój komentarz pod tym postem sprawia mi ogromną radość ❤
Pozdrawiam ciepło i zapraszam do przeczytania następnego posta :)
Asia